Mai avem cca. doua saptamani in care putem pregati galuste cu prune din prune proaspete si aromate. E drept ca prepararea lor e costisitoare de timp, dar v-arat cateva trucuri sa va iasa bune din prima, fara sa pierdeti prea mult timp cu ajustarea consistentei aluatulului lipicios.
Imi place sa regandesc retetele traditionale cum am scris si la reteta de cartofi gratinati, si sa las deoparte pasii inutili si risipitori de timp. Asa am simplificat si reteta de galuste cu prune. Astfel nu numai ca sant gata mai rapid, ci ies si mult mai pufoase si mai moi.
Iată cele 3 secrete pentru găluște cu prune pufoase:
1. Fierbe cartofii curatati si taiati cubulete, nu in coaja! Rezultatul va fi mult mai moale si fara un gust amarui…
2. Zdrobeste-i imediat ce au fiert si lasa-i descoperiti sa se evapore toata apa din ei in timp ce se racesc complet in vasul in care au fiert! Ideal e un vas inalt (oala sub presiune de exemplu) ca sa nu se usuce partea de sus. Poti sa-i amesteci din cand in cand cu zdrobitoarea de cartofi. Asa nici nu se usuca si se si racesc mai rapid.
3. Proportia faina/cartofi sa fie 1:3. Adica daca ai fiert 1 kg de cartofi curatati, pune aprox. 330-340 g de faina. Daca ai folosit 1100 g de cartofi curatati, amesteca-i cu 360-370 g faina. Nu pune mai multa faina, fiindca aluatul va deveni lipicios si te va determina sa pui si mai multa faina. La final vei avea un aluat foarte tare, deloc pufos. Insa pe maini poti pune putin din ea. Aluatul nu trebuie framantat prea tare, doar amestecat presand usor.
+1 secret: Nu pune nici gris, dar nici oua in aluatul de galuste cu prune: eventual doar galbenusul de ou (eu nu pun nici atat). Chiar si asa vor iesi foarte bune si gustoase, in plus vor fi mult mai pufoase si mai moi.
Ingrediente pentru găluște cu prune (pentru 4 persoane):
- 1 kg de cartofi curatati si decojiti- 2 Ron
- 333 g faina pentru foietaj (si celelalte sant bune, dar eu din aceasta am folosit)- 0,85 Ron
- 0,5- 1 kg de prune– 2,5- 3,5 Ron
- zahar/zahar cub/fructoza cu scortisoara in locul samburelor si
- zahar pudra pentru presararea galustelor- 0,5-1,5 Ron
- pesmet prajit in unt sau ulei- 1 Ron
Total 6.85 – 8.85 Ron.
Eu le formez de obicei cu mana. Dar poti intinde aluatul si pune prunele pe o parte a aluatului, acoperindu-le apoi cu cealalta parte, iar dupa aceea sa lipesti cele doua straturi apasand usor aluatul dintre prune, si sa tai galustele cu un pahar cu marginea presarata cu faina. Asa nu vor fi perfect sferice, ci mai plate, insa asta nu le schimba deloc aroma placuta…
Tip 1: Galustele gata formate, dar nefierte, se pot congela. Astfel iarna se pregatesc mult mai usor, decat cu prune congelate si decongelate care nu mai au consistenta.
Tip 2: Nu trebuie sa renunti la ele nici daca lucrezi toata ziua si nu esti acasa decat dimineata si seara: poti sa fierbi dimineata cartofii si sa faci aluatul seara (astfel va fi si mai bun, pentru ca asa sigur se evapora toata apa din cartofi), sau intr-o seara fierbi cartofii si prajesti pesmetul, iar in cealalta faci gombotii (in cazul acesta vasul trebuie acoperit si pus la frigider dupa ce s-a evaporat apa).
Oricum tu esti o mama in vacanta daca citesti si urmezi sfaturile utile din e-book-ul cadou ;).
Tip 3: O alta alternativa gustoasa pentru timpul de iarna e umplerea galustelor cu magiun de prune in loc de prune congelate.
Poftă bună!
2 comments
Pingbacks