Iată 10 idei cum să economisești 2,5 lei pe zi:

… adica un premiu mai mare de 900 de lei/an din banii de mancare si produse de igiena de folosinta zilnica:

1. alege produsele de marci proprii pe cat e posibil! Au aceeasi calitate ca produsele de firma, dar la pret mai mic. De ex. pretul mediu al fulgilor de ovaz e in jur de 8-10 lei/kg. Acelasi lucru de marca proprie Kaufland e 4 lei/kg. Sau un litru de lapte Napolact costa 4,78 lei. Acelasi lapte fabricat de Napolact sub denumirea Pilos (marca proprie Lidl) e 2,89 lei/l. Nu, nu sunt agent Kaufland sau Lidl 🙂 .

2. cumpara produsul cu cel mai bun pret unitar! In general iesi mai bine cu produsele cu gramaj mai mare, dar nu totdeauna. De aceea uita-te la pretul pe un kg sau un litru cand faci comparatia. Tu faci comparatia? Fa-o! Un pahar mare de iaurt care costa 2 lei iese cu 25% mai ieftin, daca-l iei la kg, si-l imparti tu in boluri (nu e recomandat sa-l mancati direct din galeata, doar daca-l mancati tot, pentru ca se poate strica mai repede, si atunci iarasi n-ai economisit nimic). Foarte rar, dar sunt exceptii: verifica pretul unitar, si compara-le!

3. voteaza pe cel mai bun raport calitate/pret! Degeaba e mai ieftin pe moment un produs, daca e de proasta calitate, si pe termen lung va trebui sa-l cumperi mai des. Daca un sampon de 500 ml costa 10 lei si te tine o luna, iar celalalt de aceeasi cantitate e 8 lei, dar trebuie sa folosesti cantitate dubla, atunci acesta te costa cu 6 lei mai mult pe luna. E drept, ca n-ai de unde sa stii, numai daca-l incerci. Dar daca urmaresti in cat timp consumati un flacon de sampon sau o rola/un pachet de hartie igienica, etc. poti deduce care va fi mai rentabil pe viitor.

4. cauta magazinele din apropierea ta cu cel mai bun pret pentru un anumit produs, si cumpara-l de acolo! Chiar daca asa va trebui sa-ti faci cumparaturile din mai multe locuri. De obicei diferentele acestea se pastreaza pe termen lung, dar verifica-le din cand in cand. De ex. painea cea de toate zilele: daca aceeasi paine intr-un magazin e 3,29 Ron, iar intr-altul la aceeasi distanta e 2,89, si familia ta consuma din ea una si jumatate pe zi, diferenta „nesemnificativa” de 40 de bani/paine devine 18 lei pe luna si 219 de lei pe an. De unde o vei cumpara deacum incolo?

5. nu porni la cumparaturile mari cu stomacul gol! Asa vei cheltui mai putin pe snacks-uri. Cand ti-i foame e greu sa te concentrezi la lista de cumparaturi si la raportul calitate/pret, un singur lucru te intereseaza: sa mananci ceva odata. Orice! Atunci intra in joc dulciurile, chips-urile, ciocolatele mari de 6-10 lei, pentru ca meriti, si alte delicatese. Uita-te numai odata pe suma totala de pe chitanta si la produsele junk food de pe ea! Si tu te vei mira ca 10-33% din suma cheltuita e alcatuita din maruntisuri dinastea ce nici n-ai vrut sa cumperi cand ai pornit de acasa. Daca la tine nu-i asa, atunci sorry, asta nu tie ti se adreseaza.

6. planifica meniul saptamanal/lunar inca acasa si cumpara orientat spre obiective! Va trebui sa arunci mai putina mancare stricata sau de care v-ati plictisit dupa trei zile.

7. legumele si fructele, precum si nucile care se cultiveaza si la noi in tara, cumpara-le de la piata de la producatorii mici! Astea nu numai ca vor fi mai proaspete si mai gustoase decat cele din magazine, ci si mult mai ieftine.

8. cauta produsele cu pret mai bun pe rafturile de jos ale supermarketurilor! Cele puse la nivelul ochilor vor fi cele care aduc cel mai mare profit pentru vanzatori, diferenta de pret reprezentand de multe ori brand-ul, reclama sau ambalajul mai atragator. Nu te lasa pacalita nici de etichetele promotionale! De multe ori produsele fara reduceri sunt mai ieftine decat cele cu pretul redus.

9. pe cat e posibil du-te fara copii la cumparaturi, iar daca e inevitabil sa-i iei cu tine, definiati dinainte suma ce alocati pentru dulciuri si snacks-uri, si da-le lor banii inainte sa incepeti cumparaturile – asa macar vor invata si ei sa se gospodareasca cu ei, previi crizele isterice si stresarea permanenta, plus tii sub control banii cheltuiti 😉

10. profita de promotii, dar fara a te supracheltui! Cumpara numai lucrurile pe care oricum le-ai  cumpara, socotind exact cantitatea de care aveti nevoie pana la urmatorul salar/avans. Oricum promotiile se repeta din cand in cand. Daca ai zece litri de ulei, dar banii ramasi nici pe paine nu mai ajung sau nu poti schimba butelia de gaz, ce faci cu atata ulei? Iarasi ceri imprumut?

Poate ca ti se pare ca ideile acestea se cam bat cap in cap: „Cum ii asta: sa nici nu ma las pacalita de etichetele promotionale, dar sa si profit de promotii?”  Fii cumpatata, echilibrata si fa alegerea cea mai buna, luand in considerare toate aspectele!

Planificari si cumparaturi placute!

P.S.: Tu ce idei mai ai in afara de acestea? Scrie-le in comentarii!

Ti-a placut? Distribuie prietenelor!

Mai vrei idei de economisire de timp, bani si nervi? Inscrie-te la newsletter si-ti trimit si un e-book gratuit care de fapt e o culegere de idei pentru organizarea gospodariei. Ca sa mearga totul mai lin!…

Share Button