Cei mai multi dintre voi s-au intors deja din vacanta si se pregatesc sufletesc la noul an scolar. Pacat ca acelea cateva zile (7-14 zile, care cat concediu primeste la locul de munca) zboara foarte repede…
Cum am putea rezolva ca tot anul sa fim in vacanta? Sa facem conserve din amintirile stranse in concediu? Odata am facut deja asa ceva: anul trecut am pus intr-un bol de sticla scoici si conuri de pin: Eforie si Borsec 🙂 …
Dar acum nu la asa ceva ma gandesc, ci… :
Cum am putea aduce acasa atmosfera aceea care ne-a cuprins in toata vacanta??? Zambet, buna dispozitie. Plimbari relaxate (si relaxante 😉 ). Niciun stres, nicio graba, nicio pripire. Familia e impreuna. Nicio cearta, nicio tensiune. Cand ai timp, dar si chef de joaca cu copiii (si cu sotul tau, de ce nu?…), si ai timp sa stai de vorba cu ei. Toata lumea-i odihnita, toata lumea-i relaxata, fara „cute” in suflet si pe fata…
In ultimele doua luni:
- am petrecut si noi 10 zile de vacanta de neuitat la mare si la munte
- am lucrat cu programul acela de dimineata pana seara, si inainte de concediu si dupa (dar acum, slava Domnului, deja lucrez din nou cu un program mai lejer)
- am avut niste probleme tehnice la blog
- copiii mei au fost in trei tabere (alternativ – o saptamana unul, dupa aceea o saptamana pauza, o saptamana celalalt, iarasi o saptamana pauza, si dupa aceea iarasi primul)
- am pus castraveti (in trei transe, in ritmul in care au crescut in gradina la mama) si gem de caise (acestea de la piata – abia am mai gasit dupa ce ne-am intors din concediu), exact ca si gemul de capsuni.
Nu ne-am plictisit, asta e sigur. Macar acum am avut ocazia in continuu sa-ncerc ideile din e-book, cu care se scurteaza timpul petrecut cu munca de acasa 🙂 … Inscrie-te si tu, daca vrei sa castigi cateva ore libere, pe care le poti petrece apoi cu lucruri mai placute!
Dar nici e-book-ul acesta nu va face minuni, tot va mai fi nevoie de munca si acasa, nu numai la locul de munca… Iar daca muncesti, e firesc sa te si obosesti.
Tocmai de aceea ni s-a dat ziua a saptea, ziua de odihna, pe care in anticul Egipt n-au cunoscut-o (insa nici in sclavia postmoderna nu se cunoaste), dar dupa Exod ne-a dat-o Dumnezeu cadou in cele Zece Porunci… Inca si El insusi are nevoie de odihna, dar nu cred ca din cauza ca ar fi obosit 🙂 , ci ca sa se poata bucura de comuniunea cu creaturile lui.
Atunci noi cu atat mai mult avem nevoie de aceasta, cu cat avem un trup care se si oboseste. Iar daca nu putem intotdeauna sa ne odihnim in a saptea zi, atunci avem si mai mare nevoie sa plecam in concediu.
Da, sa plecam, nu sa stam acasa in concediu… Pentru ca femeile au tendinta sa vada in anturajul de acasa un atelier, in care tot timpul se lucreaza, iar barbatii un loc de distractie. Cu asta nu vreau sa depreciez barbatii, fiindca nici cealalta varianta nu-i mai buna…
Deci, uneori trebuie iesit deacasa, trebuie plecat in vacanta, ca sa ne redescoperim unul pe altul, ca nu doar sa existam unul langa altul…
Si atunci ai cea mai mare nevoie de asta, cand simti ca nu mai ai putere nici sa-ti faci bagajele… Cand, dupa ce aranjezi toate lucrurile, copiii, pisica, caiinele, plantele de camera si contorul de apa, nu mai ai niciun chef sa impachetezi si sa porniti…
Dar crede-ma, merita… Dar lasa-ti totusi 2-3 zile si inainte si dupa, daca plecati pentru un timp mai indelungat, pentru tranzitia linistita.
Acum poate zici :”Bine, dar de unde sa am eu atatia bani, cand ma bucur daca-mi pot plati ratele si daca avem ce manca?”. De altfel, aici gasesti 10 idei de economisit bani, iar aici incerc sa te inspir sa nu ceri imprumut 50 de lei pana la salar. Da click pe ele si citeste-le acum, nu te costa nimic!
Nu trebuie sa alegi cea mai scumpa vacanta ca sa te reinnoiesti, e suficient daca iesiti un pic in natura… Nu trebuie sa alegi cea mai scumpa vacanta all inclusive sa-ti incarci bateriile, important e sa te poti odihni cu adevarat. Si asta nu depinde doar de pretul vacantei…
Vacanta noastra de anul acesta a costat cca. 2300 lei (10 nopti/2 adulti si doi copii, un copil minor si unul major, fiindca intretimp fiica mea a devenit majora din adolescenta si ne impune sa nu o numim adulta, ci majora. Ok…). Deci, unde am ramas? A, da… Numai 2300 lei:
- 1000 lei cazarea: o camera uriasa cu un pat matrimonial si o canapea extensibila la Eforie Sud (din pacate momentan nu se gaseste pe turistinfo.ro, dar se numeste Casa Daniel – daca ai drum pe acolo, viziteaz-o neaparat, se gaseste langa moscheea cu minaret !) si doua camere duble la Borsec (ambele cu baia in camera, acces la bucatarie complet utilata, intr-un ambient foarte placut, cu verde in curte)
- aprox. 700 lei transportul: motorina pentru mai mult de 2000 de km (a mai si ramas din ea), vulcanizarea unei roti si taxa de la podul Fetesti
- 500 lei de cheltuit pe mancare: am mai dus si de acasa mancare congelata si cateva ingrediente (paste, orez, ulei, malai, sare, cacao, zahar, fulgi de ovaz, fulgi de cocos, unt, gem, condimente, cartofi, oua), mancare preparata pentru prima zi (chiftelute, mancare de dovleac, biscuiti cu ovaz). In rest am cumparat pe drum ce ne-a mai trebuit, la Lidl (s-a deschis unul si in Eforie Nord), dar am si adus din ele acasa (de ex. miere de munte cumparata inainte de Borsec, mmm…). Plus am mancat si shaorma la mare la fiecare pranz, si mici la Kaufland in drumul spre acasa.
- 100 lei bani de buzunar pentru cei doi copii (50-50): a fost suficient pentru ei. Ba mai mult! Vad ca si ei sant foarte economi, fara sa le zic eu. S-au inteles intre ei sa cumpere impreuna o inghetata uriasa la Metro in Constanta. Una de vreo 5 litri cu 16 lei. 8 lei pe cap… Mai de mult, fiul meu a incercat toate jucariile (bungee jumping, dodgem, carusel, mingea uriasa plutitoare, etc.), iar acum si-a luat doar o minge de volai ca souvenir de la mare, si a fost foarte multumit.
Pentru 10 nopti si 11 zile… A fost foarte ieftina, si a trecut mai bine si mai repede decat niciodata…
De la multi aud ca au petrecut vacanta in Bulgaria sau in Croatia, si ca au iesit mult mai ieftin decat ar fi iesit aici in Romania. Da, poate. Daca si aici ai cheltui 4000 lei intr-o saptamana, atunci cred.
Nu zic ca nu mi-ar pica bine si mie o vacanta all inclusive, sa nu spal vasele 10 zile, sa nu curat ruinele de pe masa si sa nici nu ma gandesc la ce sa fac azi de mancare…
Dar nu ma duce inima sa platesc mancarea pe jumatate gustata, dar neconsumata, care aterizeaza in gunoi. Pentru ca da, astea toate sunt in pretul unei vacante all inclusive: „sa gustam tot, daca totusi am platit atata”… Dar de aceea costa atata, fiindca toti gusta din toate, dar de mancat nu mai pot (cerc vicios). Sau cel putin ar vrea sa guste din toate, si isi pun doua farfurii pline numai cu prajituri, dar pe urma nici nu se ating de ele. Insa si acestea se arunca la gunoi, impreuna cu fructele din care abia s-a muscat. In spatele hotelurilor luxoase insa sant colibe, saracie si mizerie. E foarte dur…
Na, am deviat foarte mult de la subiect. Nu am scris cu adevarat despre ce am vrut la inceput, dar sper ca am reusit sa-l ating totusi.
In concluzie: nu banii conteaza, ci relaxarea si comuniunea (cu Dumnezeu si cu cei dragi). Si pot sa zic ca anul acesta am reusit sa ma relaxez perfect, si acum sant multumita cu atat.
Atat de bine am reusit sa ma relaxez, ca deja incep sa inteleg ce inseamna cutia goala (the nothing box) a barbatilor, despre care vorbeste Marc Gungor in filmuletul acesta.
Uitați-vă și voi și râdeți una bună, iar apoi nu uitați să citiți și e-book-ul meu cadou! Aici puteți să vă înscrieți pentru a-l putea primi.
One comment
Pingbacks