Intr-o perioada m-am gandit mult despre cum poate concilia un crestin planurile lui personale cu providenta divina. De ce este nevoie de planuri daca Biblia scrie ca „Omul face multe planuri in inima lui, dar hotararea Domnului, aceea se implineste.” (Prov. 19,21), iar Isus a zis „Nu va ingrijorati de viata voastra, gandindu-va ce veti manca sau ce veti bea; nici de trupul vostru, gandindu-va cu ce va veti imbraca. Oare nu este viata mai mult decat hrana, si trupul mai mult decat imbracamintea?” (Mat.6:25) si „Nu va ingrijorati, dar, de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei.” (Mat.6:34).

Atunci să fac planuri sau este suficientă providența divină?

Pentru ce sa fac bugetul familial, daca oricum Dumnezeu are grija de noi, si ne va hrani cum hraneste pasarile cerului si ne va imbraca cum imbraca crinii campului? Si oricum, trebuie sa ne ferim de Mamona, nu? Atunci de ce sa planificam cheltuielile gospodaresti si lucrurile financiare si de ce sa strangem banii intr-un cont de economii sau Banca Pentru Locuinte, cand oricum Isus a zis, sa nu ne strangem comori pe pamant, unde le mananca moliile si rugina, si unde le sapa si le fura hotii (Mat.6:19). Atunci sa nici nu ne ducem la lucru, sa stam acasa, fiindca nici corbii si nici crinii nu lucreaza :)! Nu-i asa?

Dar Biblia nu-i impotriva sa-ti faci planuri si nici impotriva economisirii. De exemplu in Proverbe: „Dar cel ales la suflet face planuri alese si staruie in planurile lui alese.”, „Cine strange vara este un om chibzuit, cine doarme in timpul seceratului este un om care face rusine.” (Prov.10:5) Vara poate fi chiar si perioada mijlocie din viata ta. Si tot Isus a zis si asta: „Caci, cine dintre voi, daca vrea sa zideasca un turn, nu sta mai intai sa-si faca socoteala cheltuielilor, ca sa vada daca are cu ce sa-l sfarseasca?”(Luc.14:28). Interesant ca el nu condamna omul care sta jos mai intai si socoteste daca are rost sa-si faca planuri sau nu, ci chiar din contra. Ni-l da ca un exemplu. Bine, stiu ca in alt context, dar totusi. In plus, vorbeste exact despre construirea unei case, vezi Banca Pentru Locuinte :).

Dar nu numai omul crestin poate sa creada ca nu e nevoie de planuri, ci si omul lumesc, care crede in horoscop sau in alte religii orientale, astfel si in predestinare, pentru ca el considera succesul financiar (si nu numai) dependent de pozitia stelelor sau de alte lucruri care stau in afara controlului sau.

Fă planuri, dar încredințează-ți lucrările în mâna Domnului și îți vor izbuti planurile!

Pana la urma am ajuns la aceasta concluzie, fiindca „Daca nu zideste Domnul o casa, degeaba lucreaza cei ce o zidesc” (Ps.127:1).

Fa planuri, lucreaza, economiseste, si misca-te impreuna cu Dumnezeu!

Iar despre imaginea de sus imi aduc aminte de o poezie crestina din care reiese, ca atunci cand privind inapoi pe unele sectiuni de drum, vazand doar o singura amprenta ni se pare ca Dumnezeu ne-a parasit pe drum, El ne-a purtat pe aripile lui de vultur.

Share Button