V-am mai amintit eu cartea Das Haushalts-Survival-Buch scrisă de Bianka Bleier și Birgit Schilling (titlul s-ar putea traduce în „Ghidul de supraviețuire a treburilor gospodărești”, din câte știu n-a apărut încă în română). Autoarele acestei cărți spun că elementul esențial în acest program de supraviețuire este eliminarea obiectelor inutile din casă, începând de la subsol până la mansardă. De mult plănuiesc să fac o astfel de sortare de la A la Z. Să fiu sinceră, deja de ani de zile. Dar acum o voi și face (parțial am făcut-o deja), și îmi voi și scrie experiențele într-o serie de articole în următoarele săptămâni. Eu am ales acum metoda flylady și nu metoda konmari dintr-un simplu motiv: știu că n-aș fi în stare să termin într-o singură zi cu toată locuința. Mai ales că am multe lucruri la care țin din motive emoționale.

metoda konmari

Metoda konmari

Da. Metoda konmari de a-ți elibera și organiza casa, descrisă de Marie Kondo în cartea ei cu titlul Magia ordinii, zice să-ți concentrezi eforturile să elimini dezordinea amănunțit și complet într-o perioadă scurtă de timp. Dacă vezi rezultate instantanee, asta îți va da putere să menții spațiul în ordine și după aceea. Uită-te la simplificare și organizare ca la o sărbătoare, zice ea. Fă ordine odată și bine! După părerea ei, dereticarea treptată nu funcționează, pentru că aducem obiecte noi în locuință într-un ritm mult mai mare decât în care scăpăm de obiectele inutile, iar astfel acest lucru va fi un proces fără sfârșit.

metoda konmari, păstrează doar ce-ți inspiră bucurie

Avantajele metodei konmari

Metoda konmari te ajută la:

  • autocunoaștere: se bazează pe principiul păstrează doar ce-ți inspiră bucurie
  • găsirea jobului tău de vis prin conștientizarea a ceea ce îți place în mod natural
  • obținerea unei atitudini pozitive: te învață să alegi ce vrei să păstrezi, nu lucrurile de care vrei scapi
  • vederea în ansamblu a obiectelor depozitate în locuință: selectarea lucrurilor se face pe categorii (haine, cărți, documente, alte articole, suveniruri cu valoare emoțională – în această ordine)
  • depozitare prin reducerea drastică a numărului de obiecte păstrate (” Întâi aruncă, apoi depozitează!”)
  • recunoștință, păstrând numai obiectele care te bucură

Dezavantajele metodei konmari

  • pot să-ți scapă lucruri de sub vedere (dacă nu-ți aduci aminte unde-ți ții toate lucrurile dintr-o anumită categorie, dacă le depozitezi în mai multe locuri diferite), pentru că nu frămânți sistematic toată locuința
  • fetișizează obiectele (își salută casa; îi este milă de haine, pentru că alea „suferă” sub alte haine, etc.)
  • nu toată lumea are o zi sau două doar pentru sortare
  • dacă n-ai dereticat de mult sau deloc până acum, e aproape imposibil să termini într-o zi. Ori riști să fii superficială și să arunci lucruri de care mai târziu îți va părea rău.
  • nu toate obiectele provoacă bucurie, dar avem nevoie de ele în condițiile actuale românești (vezi capitolul hârtii medicale și documente)
  • personalizează obiectele atât de mult încât ele sunt deja aproape deificate
  • schimbarea nu neaparat va avea un efect de șoc la toată lumea, pentru a rămâne motivată de a selecta imediat și lucrurile care vor intra pe viitor în locuință
  • obiectele la care se renunță, se aruncă la gunoi

categorii konmari, cea mai bună ordine este următoarea: haine, cărți, documente, alte articole, suveniruri cu valoare emoțională.

Flylady

Despre metoda flylady am citit în detaliu prima oară într-un blog unguresc de stil de viață. Această bloggeriță și-a creat un sistem personalizat de 30 de zile pe baza celor învățate de la flylady. În acest program, și în cel original și în cel personalizat, există o rutină zilnică foarte importantă: cea de a elimina lucrurile inutile din locuință timp de 15 minute pe zi (care se și cronometrează bineînțeles). Motto-ul lui flylady este că orice se poate face timp de 15 minute. Chiar și muncile gospodărești urâte.

Avantajele metodei flylady

  • nu-ți scapă nimic, niciun obiect mărunt, pentru că mergi pas cu pas. De la un sertar la altul, dintr-o zonă în următoarea.
  • poate nu ai o zi întreagă pentru așa ceva! Dar 15 minute pe zi (sau măcar 5 min) totuși poți aloca pentru dereticare.
  • poți și șterge sertarul sau raftul în același timp, pentru că golești o porțiune întreagă, nu scoți numai obiectele dintr-o anumită categorie.
  • ai un plan exact pentru fiecare zonă și pentru fiecare sarcină. Așa că nu te agiți și nu te pripești: te duci roată pe rând, prin toată casa.
  • dereticarea devine un obicei. Ordinea se poate păstra mai ușor pe o perioadă îndelungată.
  • lucrurile de care ne despărțim nu trebuie neaparat aruncate. Se pot dona, vinde sau recicla.

Dezavantajele metodei flylady

  • schimbarea nu apare destul de brusc, pentru a răsturna complet atitudinea ta. Acest efect de șoc nu poate fi realizat treptat. De obicei e nevoie de minim o lună, în cazuri extreme poate dura și mai mult, să ajungi roată și să vezi rezultatul final. De fapt nu va fi final nici acela, pentru că întretimp vor sosi și alte obiecte noi în casă.
  • dacă intervine ceva (o boală, un termen-limită, o călătorie, examene, etc.), poți pierde ușor elanul. Iar apoi e mai greu să intri din nou în ritm.

Acum mă voi baza pe metoda flylady, însă nu mă voi chinui cu grafice de dereticare ca aceasta, ci voi prelua (parțial) ideea din metoda konmari, de a păstra numai ce-mi inspiră bucurie. Aleg metoda flylady și din cauză că nu voi arunca la gunoi toate lucrurile selectate. Astfel, treptat, le voi putea pasa mai departe mai ușor, decât dacă aș termina într-o singură zi.

A, da! Încă ceva voi prelua din metoda konmari: unele metode de împăturire.

Dacă aveți chef, alăturați-vă și voi!

Share Button