Meniul săptămânal – fișă printabilă

DOWNLOAD

Data trecută v-am adus o fișă printabilă pentru ședința cu părinții, acum m-am gândit să fac una și pentru planificarea meniului săptămânal.

Ce rost are să planificăm meniul săptămânal?

În primul rând ne ajută să controlăm timpul petrecut la cumpărături, dar ne scutește și de întrebarea chinuitoare zilnică: ce să fac azi de mâncare?

Dar mai are și alte „beneficii”:

  • putem pregăti dinainte lista de cumpărături: nu ne-nvârtim disperați în magazine și în piață când ne stresează timpul, soțul sau copiii înfometați
  • putem evita mai ușor să comandăm pizza sau alte mâncăruri fast-food costisitoare și nesănătoase mai puțin sănătoase. Economisim și prin faptul că nu vom cumpăra decât ce avem strict nevoie, pentru că știm exact ce vrem să gătim.
  • privim în ansamblu lucrurile și ne putem organiza mai bine timpul. Știm ce pas urmează, când trebuie să scoatem ceva din congelator sau din frigider, când să punem la înmuiat fasolea, năutul, lintea, etc. Dar și cât timp avem nevoie pentru a găti felul respectiv.
  • putem controla mai ușor ce gătim și ce-am gătit în ultima perioadă (dacă păstrăm meniurile completate). Adică vom găti mai variat, nu se vor repeta aceleași feluri de o mie de ori. Plus, dacă se va plânge un membru al familiei că e din nou budincă de macaroane cu brânză și de ce nu sunt cartofi gratinați mai bine, pentru că acum a fost, nici de o săptămână, îi putem arăta exact, când am mai gătit ultima oară acest fel. 🙂 Sau de ce e mâncare de mazăre și nu supă de fasole…
  • meniurile deja întocmite le putem folosi și ca sursă de idei pe viitor. Dacă păstrăm și listele de ingrediente aferente (cu cantități cu tot), ne ușurăm munca și mai mult.

Cum să planificăm meniul săptămânal?

  1. Gândește-te la cele patru grupe de alimente (cereale, fructe și legume, carne și corespondenți, lapte și produse lactate) să fie incluse în fiecare zi sau cel puțin odată la câteva zile.
  2. Fă o listă de bază (în format digital sau pe hârtie, nu contează) cu mâncărurile pe care le gătești de obicei. Așa cum ți le aduci aminte, fără nicio ordine. Întreabă-ți și membrii familiei dacă-ți scapă ceva. Să zică fiecare vreo 3-4 feluri preferate! După aceea grupează-le: supe, felu’ doi, salate, prăjituri, snacks-uri, gustări, etc.!
  3. Împrospătează-ți lista din când în când cu rețetele salvate pe facebook sau cu cele tăiate din reviste sau copiate de la prietene dar negătite niciodată până acum. Execută-le acum!
  4. Completează meniul săptămânal în tabelul printat de mai sus sau într-unul digital (pe calculator sau smartphone, poate fi și tabel excel). Tabelul pregătit de mine conține o coloană pe partea stângă pentru 5 mese (trei mese principale și două gustări) și un rând în partea superioară cu zilele săptămânii. Pentru prânz am lăsat spațiu suficient și pentru supă și pentru felul doi. Deci avem șase rânduri și opt coloane. Dar dacă ți se pare prea meticulos, lasă deoparte gustările și completează doar mesele principale! După un anumit timp oricum vei căpăta o rutină și va fi suficient să le treci doar pe lista de cumpărături.
  5. Nu e obligatoriu nici să gătești în fiecare zi ceva nou. Nici eu nu fac așa. Sau dacă totuși gătesc ceva în fiecare zi, după două-trei zile mă opresc și mâncăm ceea ce avem deja. Măcar am timp și pentru altceva.

Întocmește lista de cumpărături!

Când ești gata cu planificarea meniului, ia-ți o foaie sau agendă și ceva de scris și verifică ce ai acasă dintre ingredientele necesare, ce nu. Notează-le! Nu uita să treci și cantitățile! Poți să le notezi pe rând: 1 ou – pentru gomboții de brânză, 4 – pentru cartofii gratinați, etc. Sigur, fără să le mai scrii denumirea. Scrii doar ouă 1+4+3+…= …

E bine să ai acasă permanent rezerve din alimentele de bază: făinoase, ulei, ou, lactate, câteva legume folosite mai des (cartofi, morcovi, pătrunjel, țelină, ceapă, fasole verde sau mazăre – cine ce preferă).  Va fi suficient să completezi lista de cumpărături cu cele necesare pe moment pentru meniul actual. Pentru a nu uita nimic folosește această listă de cumpărături generală. Sper să-ți fie de folos! 🙂

Dacă mai ai chef și răbdare, grupează-le în funcție de locul de aprovizionare sau poți să le treci din start așa: piață, magazinul de pe colț, supermarket, măcelărie, brutărie, etc.

Îți mai poți ușura munca dacă le treci în ordinea în care sunt aranjate produsele în magazinul tău preferat, unde umbli mai des și le știi deja. Astfel nu te vei mai plimba ca limba în clopot în sus și în jos prin magazin. 🙂

Cum să folosești meniul săptămânal?

Meniul săptămânal nu trebuie respectat cu rigoare. E doar o cetate de scăpare, o cârjă. Un ghid de folos pe care te poți baza. Ai toate ingredientele la îndemână, nu mai pierz timpul cu  bătăile de cap și alergarea de la un magazin la altul. Dar le poți muta de pe o zi pe alta în funcție de ce-ți aduce în cale viața. Un eveniment neașteptat, ședință cu părinții sau orice ar fi.

Nu uita că nu tu ești pentru meniul săptămânal ci planificarea meniului săptămânal este pentru tine!

Descarcă tabelul pentru planificarea meniului săptămânal cu click dreapta pe DOWNLOAD-ul de sub imagine, click pe Save link as… Caută-l în fișierul Download, apoi printează-l în format A5 sau A4! Completează-l de mână și afișează-l de exemplu pe frigider! Poate e mai practic în format A5 în cazul acesta. Așa va vedea toată familia ce va fi azi de mâncare și scapi și de întrebările constante.

Planificare plăcută și spor la gătit!

Share Button