Listele to do uneori pot deveni extra lungi, mai ales dacă ești femeie sau mamă. Pe lângă că ai un loc de muncă sau lucrezi de acasă, mai ești și managera firmei tale care se numește: treburi casnice. De ce să nu-ți administrezi microafacerea de treburi casnice ca pe o firmă adevărată? Doar așa poți deveni mai conștientă și mai eficientă! Unul dintre cele mai importante elemente în acesta este managementul timpului.

Managementul timpului

Primul pas în managementul timpului: Planifică!

managementul timpului planificare

1. Varsă-ți mintea pe o hârtie!

Ia o foaie de hârtie (o agendă, o coală ministerială sau orice hârtie goală – e bună și o foaie rămasă dintr-un caiet vechi) și un pix sau un creion. Scrie pe ea toate sarcinile de rezolvat ce-ți sar în minte, în orice ordine și pe scurt. Așa ceva ce am făcut eu în articolul anterior cu lista de sarcini prea lungă. Doar că eu am scris mai vast ca să înțelegeți și voi despre ce e vorba. Tu ajunge să scrii doar cu liniuțe!

2. Categorizează!

Imediat se vede că sunt sarcini care se repetă periodic (de udat florile, sortare, debarasare, curățenie zilnică, de învățat româna pentru examenul de capacitate, etc.), lucruri care se repetă mai rar (organizare, curățenie generală, de sunat pe xy) și sunt lucruri de făcut o singură dată sau ocazionale (anunțuri olx, de cerut cutii dintr-un magazin de încălțăminte, repararea plintei, renovarea chitului, zugrăvitul, etc.).

Aceste sarcini care se tot repetă se pot împărți în rutină zilnică, rutină săptămânală, rutină lunară (în funcție de ritmul în care trebuie făcute), dar se pot categoriza și în funcție de domeniile de interes (renovarea și înfrumusețarea locuinței și transformarea ei în acasă, hobby – urile și reciclarea creativă, gătitul, curățenia și organizarea casei, cumpărăturile, aprovizionarea pentru iarnă, completarea veniturilor, timpul petrecut cu familia, etc.)

managementul timpului obiective

Deoarece nu-ți vei putea vărsa mintea pe o foaie de fiecare dată, și nici n-ar fi practic să-ți pierzi timpul zilnic cu așa ceva, observă, află, determină care sunt cele mai frecvente și cele mai importante categorii din viața ta, dintre aspirațiile tale! Notează-le!

3. Prioritizează!

Încearcă să stabilești o ordine prioritară între domeniile descoperite! Și acesta este un foarte bun proces de autocunoaștere: realizezi ce e important pentru tine și ce nu. Nu este o problemă dacă mai târziu îți dai seama că această ordine nu e bună. O poți schimba oricând.

managementul timpului pentru femei

Da, și eu aș vrea să fac toate deodată: să slăbesc 7 kile, să tricotez două căciuli, o bluză și un covor mic înaintea patului, să mă plimb jumate de oră zilnic în aer liber, să am o locuință ca în vlogurile de aranjat casa (acum Mary e preferata mea), și desigur cu multe lucruri făcute de mine însumi, să scriu zilnic un articol nou pe blog, să învăț cu fiul meu în fiecare zi, să fim cei mai buni prieteni cu soțul meu, să citesc o carte pe săptămână, să încerc rețete noi, să învăț englezește, să învăț a înota, să tastez cu zece degete … Să-să-să!

Nu toate

Dar, mă gândesc că și tu ți-ai dat seama, că nu poți fi cu toate. Dacă spui DA la ceva, la altceva trebuie să spui NU. Pur și simplu nu se pot toate în același timp. Iar dacă ești impulsivă, te pripești și te apuci de toate fără un scop clar și concret, riști să te fărâmițezi și să nu duci la capăt cu succes niciun proiect. Sau să suferi de burn-out.

Nu lucrurile mici, ci lucrurile mari mai întâi

Fă o strategie! Alege doar câteva domenii dintre toate, pe care le consideri cele mai importante în acea perioadă! Dar gândește în perspectivă! Vei considera oare acele lucruri la fel de importante și peste 20 de ani? Sau în clipele dinaintea morții? Consider că niște pete murdare de pe faianță vor conta mai puțin decât clipele petrecute cu familia.

managementul timpului prioritati

Dacă faci loc mai întâi pentru lucrurile importante, lucrurile mici își vor găsi loc (se vor strecura) între ele. Alege totdeauna valorile mai mari!

Nu acum

Pot fi câteva lucruri de făcut dintre care vei putea alege mai greu. Ți se vor părea la fel de importante. Atunci gândește-te oare ce poate suferi amânare! Trebuie neaparat azi, neaparat acum? Termină una și continuă cu următoarea!

Un alt articol pe tema prioritizare și managementul timpului: Crăciun fără stres… >>

4. Simplifică!

Asta ar putea fi și subtitlul Niciodată nu sau NU eu de la prioritizare. Totuși l-am trecut separat, pentru că e atât de important că vreau să-l accentuez. Aici aparțin acele lucruri care nici nu sunt importante, dar nici nu sunt urgente pentru tine. Nu numai acum, ci nici mâine. Niciodată.

Spune liniștit (dar politicos) NU la visurile altora, pe care vor să le forțeze în viața ta. NU la prea multe obiecte. NU la prea multe programe și evenimente. NU la tot ce te-ar abate de la scopul tău. Desigur, pentru asta e foarte important să ai un scop bine definit. Să știi ce vrei. În primul rând să vrei ceva. Nu doar să exiști, ci să trăiești. Să trăiești din belșug.

managementul timpului simplificare minimalism

Simplifică-ți casa, simplifică-ți programele, simplifică-ți relațiile! Simplifică-ți viața! Ai numai una singură. Trăiește-o așa, ca mai târziu să nu ai senzația că nu tu ai trăit-o!

Selectează și aruncă! Citește și despre simplificarea obiectelor inutile acumulate! >>

5. Cronometrează!

Ei, și acesta este un punct foarte important. Ca să ai succes în managementul timpului trebuie să știi cât timp durează ceva. Folosește cronometrul de la telefon sau temporizatorul din bucătărie ca să măsori exact cât îți ia să faci un tort, să speli pe jos, să mergi la piață sau orice dintre treburile gospodărești!

Notează-le într-un loc unde le și găsești când îți planifici din nou sarcinile! Cronometrează-te din nou din când în când! Poate ajungi să ai mult mai mult spor și prinzi un elan că ce azi îți ia o oră, data viitoare va dura numai jumătate. 🙂

mmanagementul timpului timer

Desigur, când faci prima oară ceva, nu vei ști exact dinainte cât va dura. La planificare rezervă un timp dublu față de ce estimezi că-ți va fi necesar! Iar și după ce te-ai cronometrat deja de mai multe ori, la următoarea planificare bazează-te pe o variantă puțin mai pesimistă!

6. Stabilește-ți un termen limită!

Și tu ai tendința să amâni treburile? Și eu amân deja de două luni să încep o serie de articole despre cum mă debarasez de lucrurile inutile din locuință. Pas cu pas, de la sertar la sertar.

Și de ce? Pentru că am crezut că-mi va fi suficientă zilnic o oră pe porțiune, și astfel voi termina în 30 de zile. Ei bine, am greșit! Au fost sertare, ce sertare, cutii ! (cu amintiri „din copilărie” – nu din a mea, ci din a copiilor) cu care am pierdut aproape o zi. Asta e. Deci, fii realistă! Nu ca mine. Dar totuși e bine să stabilești un termen, că altfel treburile se vor amâna și mai mult. Vezi aici cum să stabilești termene limită. >>

managementul timpului deadline

Mai citește și acest articol despre amânare și despre cum să nu mai fii mamă perfecționistă! >>

7. Gândește-te în intervale de timp!

Poți controla timpul mult mai ușor dacă îl împarți în perioade: mai largi (dimineață, înainte de masă, amiază, dupămasă, seară, zi, săptămână, lună…) sau mai scurte (perioade de jumate de oră, oră). O technică trendy, bine cunoscută și funcțională e technica pomodoro. Se poate folosi la fel de bine în muncile gospodărești ca și la învățat.

Tehnica Pomodoro

Și-a primit numele de la roșie, pentru că se bazează pe împărțirea timpului în 4 fracții egale (cum e compusă și roșia din 4 cămăruțe). Ea zice să te focusezi pe ceea ce faci timp de 25 de minute, iar după aceea odihnește-te 5 minute. Când lucrezi, concentrează-te doar la muncă (nu fă nimic altceva: nici măcar nu bea, nu răspunde la telefon, nu te du la baie), iar când te relaxezi în acei 5 minute, doar relaxează-te (atunci poți răspunde la mesaje, ridică-te, dacă ai lucrat șezând, sau stai jos, dacă ai lucrat în picioare, întinde-te, etc.)

După 4 astfel de secvențe de timp (25+5+25+5+25+5+25+5=2 h) ia o pauză mai lungă (20-25 min), și apoi poți începe din nou dacă e nevoie. Noi am încercat cu fiul meu la învățatul de română, și pot să zic că am fost mult mai eficienți așa.

Mai jos vă dau 3 link-uri pentru temporizatoare online care au fost concepute exact pentru technica pomodoro. Dar dacă nu vrei să ajungi pe facebook sau pe Insta cu calculatorul sau telefonul la-ndemână, poți folosi cum am zis timer-ul de la mobil sau cel de bucătărie. Sau, dacă ai, un ceas tip vechi, absolut offline.

https://tomato-timer.com/ –  doar pentru varianta 25 + 5

http://www.online-timers.com/pomodoro-timers – cu acest timer poți alege și alte perioade, dacă ai nevoie de secvențe mai scurte sau mai lungi de timp

Mai jos e un video youtube conceput pentru technica pomodoro pentru o muncă concentrată de 4 ore:

În concluzie:

Doar așa vei obține rezultate bune, dacă aloci timp pentru categoriile și domeniile determinate de tine înaintea începerii treburilor. La fel ca la gestionarea banilor și la economisire. Nu gestionezi ceea ce rămâne pe urmă, ci te gândești dinainte.

Al doilea pas în managementul timpului: muncă și odihnă

Acesta e strâns legat de punctul anterior, dar am considerat atât de important, încât să-l menționez separat. E valabil chiar dacă nu folosești sau nu preferi tehnica pomodoro.

Managementul timpului în Biblie:

Dumnezeu însuși a considerat atât de important echilibrul dintre muncă și odihnă, încât l-a inclus în cele Zece Porunci. El e maistru și în managementul timpului. 🙂

Doar odihnându-te în prezența Creatorului poți rămâne sănătoasă, creativă și așa poți primi inspirație. Astfel poți evita să devii un biorobot și poți rămâne motivată.

managementul timpului visuri

1. Focusează-te!

„Să lucrezi șase zile și să-ți faci lucrul tău.”

2. Odihnește-te!

„Dar ziua a șaptea este ziua de odihnă închinată Domnului Dumnezeului tău.”

Despre ziua a șaptea (sabbath = ziua de odihnă ->”sâmbătă”) am mai scris aici și aici. >>

Foarte important în managementul timpului: Regândește periodic lucrurile!

„Toate își au vremea lor, și fiecare lucru de sub ceruri își are ceasul lui.”

(Eclesiastul 3, 1 – 8)

Când ajungi la o etapă nouă de viață sau când vin schimbări majore, oprește-te! E obiectivul corect și direcția corectă? Vrei să obții asta? Vrei să ajungi acolo? În direcția asta vrei să te duci?

În aceste situații se-ntâmplă de obicei că sistemul tău funcțional până atunci se prăbușește.

Astfel de etape pot fi:

te muți la cămin, începi universitatea, ai terminat facultatea, te muți de acasă, te căsătorești, naști un copil, vine al doilea, al treilea, te angajezi, începi o afacere, îți dai demisia, e vacanță, începe școala, copiii părăsesc cuibul, etc etc. În astfel de situații regândește-ți sistemul de time management, cu deosebită atenție la categorii, priorități, simplificare și la ritmul muncă – odihnă!

Fii flexibilă și permisivă! Și față de tine însuți. Cum? Citește acest articol! >>

Sper că v-am putut ajuta cu aceste idei. Acum atât despre managementul timpului.

Data viitoare voi scrie ce startegie am reușit să adaptaz eu. Până atunci pa! 🙂

Share Button