Într-o zi m-am dus in sfarsit la BCR sa inchei contractul Banca pentru Locuinte. Fiind o mama economa, m-am gandit sa las banii intr-un depozit pe 4 luni la ING, fiindca acolo as primi o dobanda mai mare fata de BPL, ca apoi sa-i mut in ultimul moment posibil in contul Banca pentru Locuinte.

Am experimentat cateva lucruri, care m-au pus pe ganduri, din care am tras cateva concluzii ca femeie, sotie, mama, angajata si nu in ultimul rand, gospodina. Asta as vrea sa va povestesc acum pe scurt.

Deci: am facut o plimbare la o sucursala ING, m-am asezat la Self’Bank si am aflat ca perioada de 4 luni la depozite nu mai exista. Am intrat sa vorbesc cu un consultant, care mi-a raspuns cu intrebare la intrebare: „Da’ nu va apare acolo?”, aratand spre Self’Bank. Se ridica apoi de la birou sa verifice tabelul afisat din fata lui cu perioadele posibile si dobanzile aferente, si  uite: chiar nu mai exista perioada de patru luni, numai de 1 luna, 3 sau 12 luni.

Constatam ca nici nu merita sa fac depozit, fiindca numai la perioada de 12 luni as avea dobanda mai mare decat la contul de economii. Dar pe un an oricum nu vreau sa-i depozitez, ramane deci varianta de contul de economii, care oricum e mai flexibila decat depozitul.

Ok, ma pun inapoi la Self’Bank, sa virez niste bani in contul de economii, si din curiozitate intru si la Produse -> Cont de economii. Vad ca-mi ofera posibilitatea sa creez un cont. Am deja 3, le folosesc ca pe niste buzunare sa pot face diferenta intre alocatia pentru copii, economiile pe termen scurt si economiile pe termen lung. M-am gandit sa fac inca unul pentru banii astia, ce vreau sa mut ulterior la BPL. Asa stiam ca nu se pot face mai mult de trei conturi de economii, cel putin cand le-am creat pe astea, nu s-au putut. Intru entuziasmat inapoi in sucursala, sa intreb din nou consultantul.

El numai era acolo, era insa o doamna la celalalt birou. „Se pot face mai mult de trei conturi de economii?”- intreb eu bucuroasa, pentru ca m-ar ajuta foarte mult in evidenta banilor. N-ar trebui sa i-au tot timpul calculatorul ca sa stiu care merg in stanga, care in dreapta. „Puteti face cate doriti…”- raspunsese ea, dupa care imediat: „Adica nu… Puteti face max. 10.” ??? Interesant.

Ma duc iarasi inapoi la Self’Bank, completez formularul pentru crearea contului, bifez ca sunt de acord cu „Termeni si conditii”, trimit datele… si-mi da eroare: „Nu se pot face mai mult de 3 conturi de economii.”

Nah, poftim. Intru inapoi la domnisoara consultanta, sa o iluminez, ca la urmatorul client sa stie si ea, fara nicio suparare in mine (stiu ce-nseamna, si eu lucrez cu clientii). Ea parea mirata si putin cam stanjenita, a inceput sa caute pe calculator informatiile, si mi-a promis ca ma va suna sa-mi zica exact cum stau lucrurile, notandu-mi numarul de telefon.

Am tras doua concluzii:

#1. Nu te stresa daca nu stii toate lucrurile perfect: cand am terminat facultatea, secretara m-a incurajat cu ideea, ca nu de aceea invatam la o facultate ca sa stim exact toate informatiile (asta deja e aproape si imposibil in era vitezei si a informatiei), dar invatam unde trebuie sa le cautam si unde le gasim.

Vezi, nici domnisoara (si nici domnul consultant) de la ING nu stia exact toate informatiile, si totusi e capabila sa-si indeplineasca sarcinile. Principiul lui Pareto si aici functioneaza. Adica regula cu 80-20%. Stiu de un patron la o firma mare si renumita care se gandeste asemanator: daca 80% din clienti sunt multumiti, e satisfacator. Poate si el cunoaste regula Pareto. 🙂

De ce sa se chinuie (domnisoara consultanta) sa memorizeze acei 20% din informatii care sunt greu de memorizat, si poate nici nu le va intreba nimeni, sau poate numai 20% din clienti. Tu deasemenea: nu te sresa daca o mancare nu-ti iese 100% buna sau nu le place tuturor: sunteti 4 si la unu nu-i place. Esti o mama tocmai buna! Sau ai planificat sase lucruri de facut pe azi, si n-ai reusit sa le faci pe toate, numai 5. Ai spalat trei geamuri, ultimul n-ai mai apucat. Ai calcat 85 de camasi din 100 si restul nu… Esti o gospodina buna. Lucrezi cu publicul, si din 10 intrebari nu stii raspunsul la una-doua…

A doua concluzie este strans legata de prima, pot sa zic ca rezulta direct din aceasta.

#2. Foarte puțini au economii, îngrozitor de puțini: fiindca si eu lucrez cu publicul, stiu ca daca vreo trei clienti ma-ntreaba un lucru ce nu stiu, dupa al doilea sau al treila voi sti deja, pentru ca voi verifica. Oare cati clienti au intrebat de contul de economii in ultimele luni??? Dar daca tu vrei sa mergi impotriva curentului si vrei sa fii unul dintre ei, citeste si pune in practica metodele acestea! Atunci nu numai ca vei fi o mama tocmai buna, ci vei fi si o mama economa.

Iar daca vrei sa fii mama in vacanta si sa reduci timpul petrecut cu munca de acasa, citeste si e-book-ul acesta cadou!

Share Button