Urmează de făcut dulapul de haine din camera mică: partea de sus cu bare pentru umerașe și partea de jos cu șase sertare.
Legea entropiei în gospodărie
Legea entropiei în treburile gospodărești zice că lucrurile tind să se miște automat spre dezordine imediat ce lași baltă ordinea obținută cu mare energie și multă oboseală.
Aceasta este o lege a termodinamicii, dar exact așa se întâmplă și în orice casă: „Pentru a face ordine în camera noastră trebuie să depunem eforturi deosebite, însă dacă o lăsăm în voia sorții, foarte curând și foarte ușor ea va deveni o mare dezordine. Chiar dacă nu intrăm în ea, praful se adună.” – Isaac Asimov
Ei, mare înțelepciune! Desigur asta am observat și la noi în dulapul de haine din camera mică. Lucrurile s-au adunat, și s-au adunat, și tot s-au adunat. Una peste alta. Până când aproape cad pe mine, dacă deschid ușa dulapului. 🙂 Și acum trebuie să scap neaparat de niște lucruri și să fac ordine, pentru că vreau să vând nu numai dulapul de haine, ci toată mobila.
Legea formării și îngrămădirii obiectelor inutile
Obiectele inutile se acumulează proporțional cu spațiul disponibil pentru depozitare. Ce mare adevăr! Și asta am experimentat, printre altele, tot la dulapul de haine. Fiica mea și-a dus hainele cu ea la cămin, iar sertarele goale (dar și partea cu bare – vezi mai sus!) s-au umplut imediat cu obiecte nepotrivite.
Ce caută vreo 40 de borcane de gem în dulapul de haine? Dar scaunul de mașină pentru copii? Na, și semințele de răsaduri dobândite la Lidl? Înțeleg că se adună aici conservele, alimentele de bază neperisabile și lucrurile care vrem să le ducem la ea. Ca să fie toate la un loc, să nu uit nimic acasă și să fie mai ușor de împachetat înainte de pornire, aici strâng treptat lucrurile, când îmi aduc aminte de ceva. Dar chiar trebuie aruncate toate lucrurile inutile în dulapul de haine?
Am zis deja că nu trebuie cumpărate dulapuri noi, ci trebuie sortate și aruncate obiectele inutile?
Ce am aruncat din dulapul de haine
Tot felu’ de „amintiri”:
- mingea de ștrand găurită
- hârtiile de împachetat cadouri folosite, păstrate pentru DIY
- doza de aluminiu cu numele fiicei mele
- un tablou inspirațional cu citate motivaționale
- hainele uzate care au fost păstrate pentru reciclare creativă
- orarul școlar vechi
- decorațiunile de prăjituri de la o nuntă
- tiparele de hârtii vechi de care sigur nu vom mai avea nevoie
Am mai pasat câteva blugi care nu ne-au mai plăcut, și alte haine care nu ni s-au mai potrivit ca mărime, plus ghiozdanul vechi al fiicei mele. Au mai fost selectate: rămășițe de materiale (dar o parte din ele s-au transformat în elastice de păr), o pânză cu broderie începută, dar niciodată neterminată. Altfel, așa a primit-o de la învățătoare. S-a gândit că poate ea o va termina. Îmi aduc aminte de cuvintele lui Marie Kondo. Ea a zis să nu dai cadou, ce ție nu-ți mai trebuie. Pe jumătate sunt de acord cu ea. Doar atunci să cadorisești așa ceva, dacă te-ai asigurat că persoana respectivă se va bucura de ea.
Nu cumpăra niciodată din impuls!
Mai stau pe gânduri ce să fie cu o cutiuță de mărgele în ambalaj nedesfăcut (din păcate nu-s de calitate), și cu niște ghemuri colorate de rafie. Au culori foarte vii și vesele. De aceea le-am cumpărat, pentru că aș fi vrut să croșetăm genți de plajă din ele. Sau să pregătească fiica mea niște suporturi pentru farfurii brodate de cadou pentru prietene. Numai o singură problemă este: sunt din fibre naturale. Am observat că nu sunt rezistente la apă, ci își lasă culoarea. Iar asta e un aspect important și la gențile de ștrand, și la suporturile de farfurii.
Concluzie : convinge-te mai întâi dacă într-adevăr ai nevoie de acel ceva, și îl vei și putea folosi corespunzător scopului tău!
În următorul articol urmează corpul suspendat. Dereticați cu mine în continuare! Hello!
P. S. borcanele s-au mutat în dulapul de bucătărie pline de gem, iar de cele care înainte au fost acolo, s-a bucurat nepoata mea. Astea aveau diferite forme și dimensiuni, de aceea am păstrat mai bine cele uniforme. Na, o zi bună în continuare fetelor!