Se zice ca vitamina D e vitamina soarelui, fiindca se produce in pielea omului in urma expunerii ei la soare.
De asta mi-am adus aminte din cauza vremii frumoase, desigur. E soare si primavara din plin. Dar nu numai acuma mi-am adus aminte, ci tot timpul ma gandesc la asta: de obicei luam zilnic picaturi de vitamina D, de toamna pana primavara, mai exact din octombrie pana-n martie, aprilie, fiindca in clima noastra nu e suficienta soare, mai ales in perioada rece si mai ales in stilul nostru de viata (stand mai mult timp in birouri, scoli, cladiri inchise).
Vitamina D. Ce rol are între vitamine?
Vitamina D are un rol foarte important si remarcabil intre vitamine: previne foarte multe tipuri de cancer, diabetul de tip 2, depresia, intareste sistemul imunitar, bineinteles si oasele, regleaza tensiunea arteriala, si nu in ultimul rand favorizeaza conceperea. Si totusi, parca uitam de ea, si o administram doar in primii ani de viata, la bebelusi, cand o prescrie medicul de familie. Se asimilieaza mult mai usor impreuna cu vitamina A si Vitamina C.
Deoarece in orele de dimineata si de dupamasa tarzie unghiul de incidenta a razelor solare nu favorizeaza producerea vitaminei D in piele, dar plaja facuta la orele de amiaza nu este indicata, ce se poate face? Trebuie suplimentata neaparat, mai ales la femei, copii si oameni in varsta, cu atat mai mult cu cat si populatia din regiunile mai insorite (chiar si in Florida) are carenta de vitamina D.
In ultimii ani cercetatorii au recalculat doza zilnica recomandata a vitaminei D, doza recomandata in anii ’70 (400 U.I./zi la adulti) fiind depasita, recomandandu-se acum 4000 U.I./zi in cazul unui adult, deci de zece ori mai mult ca pe vremuri…
Se gaseste in farmacii, e foarte ieftina, in jur de 5-6 lei o sticluta. Eu cumpar de obicei sub forma de picaturi, fiindca nu contine atatea adaosuri si se poate picura direct sub limba, de unde se absoarbe mai usor decat s-ar absoarbe tabletele in stomac (cel putin asa mi se pare mie). (Update: am observat insa, ca mi s-a format tartru pe dintii din mijloc de jos, doar decand am luat vitamina D sub forma aceasta, niciodata n-am fost predispusa la asa ceva. Poate ar fi totusi mai bine s-o amestec in mancare si s-o inghit, sa nu faca contact direct cu dintii. Si inca ceva: nu uita sa ceri sfatul medicului de familie, mai ales daca esti predispusa sa faci pietre la rinichi sau la fiara!).
Vitamina D e liposolubila, deci preferabil se consuma impreuna cu mancare grasa, dar asta nu inseamna neaparat tocanita de porc sau ceva de genu’, poate fi si omleta de dimineata sau cateva boabe de masline sau ulei de masline, painea cu unt sau laptele.
Nu e neglijabila insa nici forma naturala de vitamina D din alimente (ulei de ficat de cod, somon, macrou- in general pestele gras, galbenus de ou, anumite ciuperci, branza, unt, lapte, etc.)
Iar lumina soarelui e complet gratuit: deja si Isus a zis despre Tatal, ca El face sa rasara soarele Sau si peste cei rai si peste cei buni… (Evanghelia dupa Matei 5,45)
Deci iesiti cat mai mult la aer liber, la soare, lasati calculatorul si celelalte lucruri jefuitoare de timp deoparte…
P.S.: si nu trebuie exagerata nici folosirea lotiunii de plaja, cateva minute se poate sta la soare si „neprotejata”, chiar si cu pielea mai deschisa la culoare 😉 .
Dacă ţi-a plăcut articolul şi ai dori să citeşti şi altele, înscrie-te la newsletter acum şi primeşti gratuit un e-book cadou cu foarte multe idei de ajutor în gospodărie!