E vacanță, fiul meu e acasă și e Campionat Mondial de Fotbal. Sunt meciuri zi de zi. Plus a început din nou să umble la înot => mereu îi este foame, mereu ar ronțăi. Prima întrebare este: Ce e de mâncare? Și a doua: Ceva de ronțăit? Așa că ieri după ce am băgat la cuptor budinca de macaroane, m-am gândit, că dacă oricum încălzesc cuptorul, să fac și niște biscuiți simpli.

Păcat că n-am planificat dinainte, că atunci aș fi terminat aluatul pentru biscuiți în timp ce se cocea budinca și nu s-ar fi răcit cuptorul (între timp spălam vasele și întindeam rufele, și abia atunci m-am prins). Dar și așa i-am făcut rapid, nu s-a răcit cuptorul de tot. Și ce să zic? Puteam face porție dublă din start, că trecea și aia. 🙂

Ingrediente pentru biscuiți simpli de casă cu ciocolată

  • 250 g făină de care vrei (eu acum am folosit făină integrală) – 0,34 – 0,5 lei
  • o linguriță moka praf de copt sau bicarbonat de sodiu – nesemnificativ
  • 130 g unt – 3,4 – 4,25 lei
  • 80 g zahăr (acum am pus zahăr brun) 0,16 – 0,59 lei
  • 2 plicuri zahăr vanilat (n-am avut acasă) – nesemnificativ
  • 1 ou – 0,5 – 1 lei
  • ciocolată amăruie 74% cât vrei (am folosit 4 cubulețe) – 1,70 lei

TOTAL: 6,10 – 8,5 lei

aluat biscuiti simpli

Cum se fac biscuiții simpli de casă?

Făina amestecată cu praful de copt se frământă cu untul. Se adaugă zahărul (sau fructoza) așa cum e. Nu trebuie măcinat. Poate la final vor rămâne câteva cristale de zahăr netopite. Vor fi mai rustici biscuiții. 🙂

Dacă nu ai acasă zahăr vanilat, îl poți înlocui cu coaja rasă de la o lămâie sau cu o linguriță – două de scorțișoară măcinată. Vor fi biscuiți gen biscuiți digestivi.

La final se omogenizează cu un ou întreg bătut. Dacă aluatul e prea lipicios, se poate pune pentru câteva minute la frigider.

Se întinde aluatul cu sucitoarea la grosimea de cca. 4 mm și se taie cu forme de copt. Biscuiții se așază în tava unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt. Această cantitate e pentru două tăvi mici sau o tavă mai mare (tava cuptorului). Se coace la cuptor la 175-180 °C timp de 15-20 minute în funcție de grosimea aluatului și de cuptor, și în funcție de ce crocanți vrei să fie biscuiții.

Când mirosul plăcut pătrunde toată casa, aproape e gata. Eventual rupi o bucățică din unul să vezi dacă e ok consistența.

biscuiți simpli

Cum am făcut acum biscuiți simpli de casă?

Acum n-am avut chef să-ntind aluatul și să-l tau cu forma. M-am gândit să-i fac pătrățoși, să meargă mai repede. N-am avut chef să tot reîntind și să tau rămășițele. Dar m-am temut că vor fi greu de mânuit, se vor lipi (la colțuri), etc., așa că pân’ la urmă le-am format cu mâna. Am format niște biluțe de mărimea unei nuci și le-am aplatizat puțin, exact ca la biscuiții de ovăz. Atât. Așa măcar n-am avut nici de spălat ustensile (sucitoarea, forma, blatul) ;). Și ca norocul, fiind vreme răcoroasă, nici de mâini nu mi s-a lipit.

bain marie ciocolata

Am topit pe aburi 4 cubulețe de ciocolată amăruie și am tras linii de ciocolată cu ajutorul unei lingurițe pe biscuiți. A fost pe care a curs mai mult, a fost pe care mai puțin.

Dacă te grăbești foarte tare, poți să-i faci și așa că pui tot aluatul, așa cum e, pe tavă, și-l aplatizezi cu mâna. Apoi, după ce s-a copt, îl tai cu forme sau pur și simplu cu cuțitul.

Dar părerea mea e că sunt mult mai crocanți așa, dacă-i coci sub formă de biscuiți. Mai ales marginile :).

Ronțăire plăcută!

P.S: pentru mai multe idei de organizare în muncile gospodărești, descarcă cartea electronică „Slujitoarea sau Regina casei?”

Share Button