Cum am zis acesti biscuiti de casa sunt foarte potriviti in calatorii, dar la fel de practici si pentru gustarile de la scoala sau servici, fiindca se pot impacheta usor, nu se faramiteaza si nu se manjesc. Sunt buni si atunci cand n-ai idei de cadou, de ex. de Mos Nicolae (pt. colegii de clasa ai copiilor) sau de Valentine’s Day. Ambalat frumos poti pregati rapid un cadou din inima. Idei de ambalaje pentru cadou simple dar frumoase gasesti si pe Pinterest.

Biscuiți de casă cu fulgi de ovăz și cocos

Reteta provine de la Rachel Allen din cartea de bucate cu titlul Bake, care a ajuns la mine printr-un alt blog de stil de viata preferat de mine. Am incercat rapid reteta, fiindca a sunat bine ce a scris bloggerita despre prajitura aceasta simpla, insa eu am facut mai multe modificari la ea. Iata versiunea mea:

Biscuiți de casă. Ingrediente:

  • 100 g unt                                                          1,8 RON
  • un ou                                                                1,0 RON (de casa)
  • 125 g zahar/fructoza (5 linguri cu varf)             0,34/ 1,88 RON
  • o lingurita moka cu varf de sare                      0,07 RON
  • 4 linguri de zeama de lamaie (aprox. o jumate de lamaie) si
  • coaja rasa de la o jumate de lamaie si/sau      0,5 RON
  • zahar vanilat/semintele scormonite a unei pastai de vanilie- 0,35/ 2,5 RON
  • o lingurita moka de bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamaie
  • 250 g fulgi de ovaz                                           1,00 RON (Kaufland)
  • 100 g faina (de preferat de foietaj, ca biscuitii vor fi mai crocanti, dar e buna si cea obisnuita)                                                       0,25 RON
  • 100 g de fulgi de cocos                                     1,50 RON (Kaufland sau Lidl)

Total in jur de 6,8/10,5 RON pentru aprox. 30 de bucati.

Biscuiți de casă. Pașii:

  1. Pregateste o tava mare de copt (eu folosesc hartie de copt).
  2. Freaca untul cu zaharul intr-un castron mare.
  3. Bate oul intreg cu sarea, bicarbonatul de sodiu stins cu zeama de lamaie si eventual cu zaharul vanilat.
  4. Amesteca untul frecat cu ovazul, faina, fulgii de cocos (sau fructe, ciocolata sau ce mai vrei tu) si oul batut.
  5. Razuieste coaja de lamaie in aluat.
  6. Amesteca-le bine.
  7. Formeaza bilute din aluat de marimea unei nuci si aplatizeaza-le cu mana (sau pune cu lingura pe hartia de copt gramajori si aplatizeaza-le cu spatele lingurii). Daca aluatul a iesit prea lipicios, pune-l la frigider pana se-ntareste untul, cam jumate de ora, si se vor putea forma mai usor. Oricum ti se va lipi de maini, dar nu fii trista: macar pielea-ti va deveni catifelata de la acest „tratament gomaj”. Intretimp se si poate gusta cateodata. 😉
  8. Pune-le in cuptorul preancalzit la 180 grade C, si coace-le pana cand marginile incep sa devina maronii si mirosul placut inunda casa…(aprox. 20 de minute). Depinde si de consistenta aluatului (cata apa sau zeama de lamaie ai pus), si cat de crocanti vrei sa iasa biscuitii.
Cam asa arata de obicei...

Cam asa arata de obicei…

In reteta originala scria 110 g de unt, eu am incercat-o cu 100 g. Functioneaza perfect si nu trebuie sa te chinui sa cantaresti fix 110 de grame, ci tai numa’ untul in doua, si gata.

La fel si zaharul, era o cantitate mult mai mare. Eu cand am pus exact atata cat scria, mi-a iesit caramela, nu altceva: s-a topit zaharul in cuptor, si in loc de biscuiti am avut o foaie de caramea, toti biscuitii s-au lipit unul de altul. I-am mancat si asa, nu i-am aruncat (i-am dus cu noi la mare), dar n-au iesit asa de buni, ca si cand am pus mai putin zahar. Interesant e ca nu in ideea aceasta am redus cantitatea de zahar, ci din cauza ca i-am facut prima oara intr-o perioada in care am incercat sa mananc complet fara zahar, l-am inlocuit cu fructoza pe cat era posibil (e mult mai scumpa). Din fructoza trebuie folosit cu aprox. o treime mai putin decat din zaharul din sfecla, nu pentru ca e mai scumpa, ci pentru ca e mult mai dulce decat zaharoza. 🙂 Deci cu totul intamplator am redus cantitatea zaharului, n-am stiut ca ar fi prea mult.

Am mai facut si alte modificari marunte, fiindca mi s-au parut prea sarati cu o lingurita de ceai de sare. Am lasat deoparte stafidele, ca la ai mei nu le plac si in loc de apa am folosit zeama de lamaie (cu aia sting bicarbonatul de sodiu, si cand initial am pus si apa, aluatul a iesit prea lipicios. In reteta originala nu se foloseste bicarbonat + zeama de lamaie, ci praf de copt si zahar vanilat).

Așadar, încearcă și tu cu curaj mai multe variante de biscuiți de casă:

  • cu zeama de portocale (sau zeama de grefuit?) in loc de zeama de lamaie,
  • in loc de fulgi de cocos bucatele de ciocolata amaruie sau alba, fructe deshidratate (bucatele de prune uscate, merisoare sau chiar stafide), nuci, migdale sau alte seminte oleaginoase tocate marunt,
  • sau poti pune din start un musli cu fructe gata preparat in loc de cantitatea fulgii de ovaz si a fulgii de cocos (in total 350 g),
  • cu pudra de cacao (in cazul acesta redu cantitatea de faina cu atatea linguri, cate linguri de cacao folosesti),
  • sau poti incerca o varianta sarata, in care nu pui de loc zahar sau alti indulcitori, insa pui aceeasi cantitate de seminte sarate (de susan, de floarea soarelui sau la ce te indeamna fantezia).

Numai nu uita să-mi scrii în comentarii cum ți-au ieșit acești biscuiți de casă! Dacă-s buni, îi încerc și eu :)…

Dă click aici şi înscrie-te acum la newsletter să-ți mai trimit și alte rețete de dulciuri rapide!

Biscuiti de ovaz de casa

Trec repede…

 
Share Button