În ultima vreme am avut poftă de ceva dulce, dar n-am avut chef să mă ocup ore întregi de ceva complicat în bucătărie, așa că m-am gândit să fac bile cu cocos din crema de cocos a napolitanei. E gata repede, nu poți da greș, și e foarte gustoasă.

Ingrediente pentru bilele cu cocos:

  • 250 g unt
  • 150 g fructoză sau alt îndulcitor în cantitatea corespunzătoare
  • 100 g ciocolată amăruie 75%
  • 100 g fulgi de cocos pentru încorporat
  • o lingură esență rom
  • 3 ouă întregi
  • 300 g fulgi de ovăz măcinați ușor
  • 100 g fulgi de cocos pentru ornat

Prețuri nu scriu, pentru că poate diferi foarte mult de la un magazin la altul, sau de la o săptămână la alta. Untul și ciocolata le-am cumpărat la prețuri promoționale, iar ouăle le cumpăr din piață de la un mic fermier. E undeva între ouăle de casă și ouăle din magazine (la preț și calitate).

Dar totuși am calculat acum din curiozitate: mi-au ieșit aproximativ din 18 lei. Nu sunt cele mai ieftine, dar jonglând cu planificarea meniului pe baza metodei mele din Agenda pentru femei, poți ieși mai bine din banii de mâncare.

Bile cu cocos

Mod de preparare bile cu cocos:

Mărunțim ușor fulgii de ovăz (trecându-i prin râșnița de cafea sau un mărunțitor / robot de bucătărie). Topim untul cu fructoza la foc mic / mediu. Adăugăm ciocolata amăruie ruptă în bucățele. Amestecăm pănă când se topește. Adăugăm 100 g fulgi de cocos și esența de rom. Stingem focul. Incorporâm cele 3 ouă (bătute sau întregi), unul câte unul. E foarte important să le amestecâm rapid să nu se închege, altfel vom obține omletă dulce. Amestecăm fulgii de ovăz până când e caldă compoziția. Dacă ni se pare că aluatul e prea moale, mai adăugăm maxim 4 linguri de fulgi de ovăz (pot fi și nemăcinați). Lăsăm să se răcească puțin. Formăm biluțele cu mâinile umezite și le trecem prin fulgii de cocos rămași. Le punem la frigider câteva ore, însă le scoatem cu câteva minute înainte de a le consuma pentru că astfel le iese mai bine gustul și devin mai moi.

Tips:

Dacă folosești îndulcitor lichid, compensează volumul pierdut cu mai mulți fulgi de ovăz / cocos!

Poți folosi fulgii de ovăz și nemăcinați, însă bilele de cocos vor ieși mai tari.

Dacă vrei bile cu cocos mai moi, adaugă 1-2 linguri de gem de caise sau magiun de prune! Vei obține un gust mai aromat.

Vor fi și mai hiper-super dacă înlocuiești o parte din fulgii de ovăz sau fulgii de cocos cu nuci măcinați (exterior-interior). Poți adăuga și un plic de zahăr vanilat.

Experimentează cu curaj! Eu le-am făcut de trei ori în ultimele săptămâni. Niciodată nu trebuia să le arunc. Deși prima oară am turnat 500 g de ovăz nemăcinați și au ieșit beton. 🙂

Cantitatea din imagine e aprox jumate de porție.

Share Button