Mulți cred că stilul de viață minimalist, care în zilele noastre e foarte la modă, este ceva nou. Dar mi-am dat seama recent, că sfaturile date de către vloggerițe și bloggerițe de loc nu sunt o noutate.

Scapă de dubluri – primul tip minimalist, poate cel mai des rostit

Așa sună unul dintre sfaturile bune de multe ori menționat în articolele de blog și în videourile youtube de către profeții acestei tendințe. „Plimbă-te prin casă, și colectează toate obiectele din care ai două sau mai multe exemplare, într-un sac menajer sau o pungă.” – zic ei.

Dar este un profet mult mai vechi care parcă ar fi zis aceste cuvinte tocmai pentru oamenii de astăzi. El e Ioan Botezătorul. „Cine are două haine să împartă cu cine n-are niciuna; și cine are de mâncare să facă la fel.” (Luca 3,11) Bănuiesc că aceste sfaturi minimaliste pornesc de pe niște bloguri americane, unde sunt foarte mulți creștini cititori ai Bibliei, și toată cultura este pătrunsă de aceste învățături, fără ca oamenii să știe asta.

Uită-te în jur și scapă de „dubluri”! Evident, nu e vorba de tricourile și bluzele de care ai nevoie și le porți frecvent. Dar într-adevăr ai nevoie de 50 de tricouri? Sau folosești toate cele 3 desfăcătoare de conserve sau de bere? Sigur ai nevoie de 5 așternuturi pentru același pat? Sau de cele 5 paltoane sau geci?

Vinde obiectele inutile și în exces – un alt sfat minimalist

„Vindeți ce aveți și dați milostenie.” (Luca 12,33) Aceste cuvinte provin nu de la altcineva, ci de la Isus. Dacă n-ai cunoștințe fără adăpost (se poate întâmpla) care n-ar avea nici o haină, poate fi o alternativă să vinzi obiectele inutile, și să dai banii oamenilor în nevoie. Eu încă n-am ajuns la această sfințenie. Am vândut deja multe mărunțișuri din casă, dar banii i-am cheltuit pe noi, sau i-am strâns pentru schimbarea mobilei.

Dar am dat totuși câteva haine și pantofi rudelor. Pe rafturile din antreu țin hainele care sunt deja mici pentru copiii mei, hăinuțele bebe, dar nu numai. Astea sunt în 3 genți voiaj. În buzunarele laterale am pus niște pungi mari, în care le putem muta rapid, în caz că avem nevoie de genți.

Tot aici, pe rafturile din antreu țin cutiile mari de lego, pentru că doar aici au încăput. Le-am pus la loc în sfârșit, dar au mai făcut câteva ture prin locuință. Tot aici și-a mai găsit locul un cort micuț (ăsta e bun doar pentru a se juca copiii cu el, nu știu pentru ce îl ținem – va fi bun pentru nepoți 😉 ), cutia jocului PS, și două cutii laptop. Apropòs!

cutii de carton inutile, stil de viata minimalist, debarasare, dereticare, flylady, konmari

Încă un sfat minimalist: scapă de cutiile de carton inutile

Deci, bine că m-am uitat! Aveam două cutii de laptop pe rafturile din antreu. Una dintre ele e acestui laptop, de pe care scriu. Deja cu mult timp în urmă i-a expirat garanția (poate de vreo doi ani?). Cealaltă e altuia, al căreia va expira peste câteva zile. E bine a verifica din când în când cutiile din casă. Același lucru e valabil și la certificatele de garanție și la cablurile „deja nici nu mai știu pentru ce sunt”. De multe ori nici nu mai avem aparatele de uz casnic, dar mai ținem cutiile, certificatele de garanție sau cablurile lor.

Am spus deja? Nu un dulap nou ne trebuie, ci o debarasare temeinică.

E Isus un minimalist?

Deci, revenind la ideea de pornire, că Ioan Botezătorul și Isus ar fi minimaliști… Când am citit mai de mult cuvintele lui Isus, ca să nu strângem comori pe pământ, fiindcă se fură, le mănâncă rugina sau moliile, totdeauna m-am gândit la averea constituită din bani sau din imobile și haine scumpe. Doar anul trecut mi-a picat fisa, că asta se poate înțelege și la gadget-urile nefolosite, aruncate în sertare și uitate. Sau la orice lucru nefolosit, inutil, în exces. Poate ai obiecte de inox. Nu le mănâncă rugina. Ai haine protejate cu antimolii. Nu le mănâncă moliile. Sau poate locuiești într-un oraș, ca și mine, unde nu prea se fură.

Dar cu trecerea timpului toate se devalorează. Hainele nefolosite se îngălbenesc, se demodează, elasticele de la brâu sau de la șosete își pierd elasticitatea (da, așa am pățit la șosetele bebe 🙁 ). Tehnica avansează. Ies modele noi de gadget-uri și de aparate electronice. Nu merită să le ții în sertare că vor mai fi bune pentru ceva. Despre asta aș fi dorit să scriu la sertarele din camera mare, fiindcă acolo țineam telefoanele mobile nefolosite. Dar dacă totuși a venit vorba despre Isus minimalist… Anul trecut am înțeles că de fapt de asta ne-a protejat El: de devalorizarea „comorilor” noastre. Și ne-a dat o alternativă mai bună. Adică aceea de a strânge valori veșnice. Ei, în asta și eu mai trebuie să fac progrese!

Nu te poticni că Isus ce legătură are cu un astfel de lucru profan, ca și dereticarea? Cred că are multe de-a face cu asta. Este un verset în Deuteronom (Deut. 26,13), care în maghiară (limba mea maternă) zice: „curăță” din casă ce e sfințit (pentru nevoiașii din acel timp). Cu promisiunea că Domnul ți-o va umple, o va împrăștia cu alte bunătățuri.

Share Button